MFE deschide pe platforma MySMIS doua apeluri POCU pentru proiecte integrate anti-saracie

Ministerul Fondurilor Europene deschide astazi (16.05.2016) oficial pe platforma MySMIS primele doua apeluri de proiecte care isi propun reducerea saraciei in comunitațile marginalizate. Suma totala lansata este de 350 milioane de euro. Apelurile abordeaza problema saraciei in mod integrat, prin masuri din toate domeniile cheie pentru incluziunea sociala: ocupare, educație, locuire, sanatate, servicii sociale si anti-discriminare, adresate atat celor mai saraci copii, cat si familiilor lor.
Autoritațile locale, organizațiile neguvernamentale, partenerii sociali si societațile comerciale care doresc sa aplice au la dispoziție doua linii de finanțare separate: Obiectivul Specific 4.1. – Dezvoltare locala integrata (DLI 360o) in comunitațile marginalizate in care exista populație aparținand minoritații rome si Obiectivul Specific 4.2. – Dezvoltare locala integrata in comunitațile marginalizate (indiferent de dimensiunea populației de etnie roma).
Concret, autoritaţile locale si/sau organizaţii neguvernamentale si societați comerciale identifica o comunitate marginalizata si propun un plan integrat de ameliorare, pe baza unei analize la faţa locului.

Bugetul maxim poate fi de 6 milioane de euro. Ministerul Fondurilor Europene va evalua proiectele depuse din perspectiva analizei la faţa locului si a masurilor propuse de promotorii proiectelor, grila de punctaj incurajand o abordare complexa, care sa raspunda mai multor nevoi ale oamenilor din comunitaţile sarace.

“Pe de o parte, activitațile de proiect nu mai pot fi formulate din birou, ci trebuie construite pornind de la nevoile comunitații, de la fața locului. Prin ceea ce lansam astazi, Ministerul Fondurilor Europene propune o schimbare in modul in care statul roman trateaza problema saraciei: nu doar acţiuni sectoriale facute din perspectiva unei agenţii guvernamentale si doar in aria sa de competenţa, ci finanţam acţiuni care pun la o un loc mai multe surse ale saraciei (condiţii proaste de locuire, abandonul scolar, lipsa de acces la sanatate, etc) si vin cu soluţii pentru toate in acelasi timp, punand comunitatea in centrul intervenţiei. Felicit echipa de la Ministerul Fondurilor Europene, in special pe secretarul de stat Ciprian Necula, pentru eforturile depuse in a aduce aceasta noua abordare in practica. Noi am creat cadrul, acum asteptam ca promotorii de proiecte, autoritați si ONG-uri, sa lucreze la firul ierbii, sa analizeze cauzele saraciei din comunitatea lor si sa propuna soluții bune. Evaluarea proiectelor va incepe de la 1 iulie, deci este timp pentru o analiza serioasa si vorbit cu oamenii din comunitați, pentru a acoperi nevoile lor reale” a declarat domnul Cristian Ghinea, Ministrul Fondurilor Europene. “Am gandit intervențiile din aceste ghiduri ca unele aplicate pe nevoile tuturor membrilor unei familii care locuiesc in aceeasi gospodarie, in funcție de nevoile fiecarei generații si fiecarei persoane: copiii au nevoie de educație, dar pentru asta au nevoie ca ei si parinții lor sa fie sanatosi, sa aiba un loc de munca si sa beneficieze de condiții decente de locuit; la randul lor, acestia au nevoie de calificare pentru a obține un loc de munca si, nu in ultimul rand, cu toții au nevoie de acte de identitate (si, eventual, de locuire). Practic, vorbim despre proiecte complexe, care comporta colaborare multi-specializata din partea celor care alcatuiesc parteneriatul, obligatorie fiind implicarea comunitații si a autoritaților locale, astfel incat sa poata fi acoperite toate sau sau majoritatea acestor elemente de vulnerabilitate”, precizeaza si Secretarul de Stat, domnul Ciprian Necula.

Ministerul Fondurilor Europene a organizat saptamana trecuta o consultare publica. In urma acestei consultari, am decis sa emitem astazi un corrigendum care va clarifica unele dintre observațiile participanților – de pilda se permite participarea la aceste call-uri a comunitaților din localitați incluse in strategiile de dezvoltare locale depuse in Programul Național de Dezvoltare Rurala.

Ministerul a decis organizarea a opt sesiuni de informare, una in fiecare regiune de dezvoltare, pentru a discuta cu autoritațile locale si județene si partenerii sociali condițiile noii abordari.

Solicitanții pot adresa in continuare intrebari referitoare la cele doua propuneri de proiecte, prin sistemul de help-desk pus la dispoziție de catre MFE. Cererile de finanțare pot fi incarcate in MySMIS pana la 31 august 2016. Ghidurile aferente celor doua cereri de propuneri de proiecte pot fi consultate la adresa http://www.fonduri-ue.ro/pocu-2014#implementare-program.

Lasă un comentariu